Πως μπορεί να προωθηθεί μια εταιρεία μέσα από τα Social Media.

Ισχυρή παρουσία! Παντού και πάντα. Αυτό είναι το μυστικό για προωθήσετε την εταιρείας στα social media. Όπως είναι γνωστό, η δυναμή τους ολοένα και μεγαλώνει, γεγονός ποθ καθιστά κάθε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ένα ισχυρό όπλο για το marketing κάθε εταιρείας!

Ας μάθουμε τις δυνατότητες ορισμένων από αυτών.

Youtube 

Πώς να προωθήσεις ένα εταιρικό κανάλι Youtube.

Ένα κανάλι youtube κρατάει μαζί όλα τα σχετικά με την εταιρεία βίντεο. Βοηθά σημαντικά τους πελάτες να είναι ενήμεροι για νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται. Για να πετύχουμε όμως όλα αυτά χρειάζονται μερικές κινήσεις-βήματα.

Βήμα 1

Δημιουργήστε παρουσία στο Youtube. Οδηγήστε τους χρήστες στο να επισκεφτούν το κανάλι με το να σχολιάζετε σε άλλα βίντεο που σχετίζονται με τα προιόντα σας. Ολοκληρώστε τα σχόλια με ένα link στο κανάλι σας. Γίνετε μέλος σε γκρουπ και αφήστε τους άλλους να μάθουν το κανάλι σας.

Βήμα 2

Επιλέξτε λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με την εταιρεία. Οι λέξεις κλειδιά σας θα είναι ο τρόπος που θα κατευθύνει τους πελάτες στα βίντεο σας. Οι λέξεις-κλειδιά πρέπει να αντανακλούν το ποιόν της εταιρείας και τις υπηρεσιών που προσφέρει, επίσης θα πρέπει να είναι οι λέξεις που τυπικά χρησιμοποιούνται από τους πελάτες για να ψάξουν για τις προσφορές της εταιρείας.

Βήμα3

Βάλτε τα βίντεο σε site κοινωνικής δικτύωσης. Βάλτε το URL σε Facebook, Twitter…

Βήμα 4

Βάλτε links του καναλιού σας στο site και στις υπογραφές των email.

Βήμα 5

Διαφήμιση youtube

Βήμα 6

Στείλτε updates στους πελάτες. Το youtube δίνει τους χρήστες την ευκαιρία να εγγραφούν στο κανάλι σου. Ανεβάστε συχνά βίντεο για να στέλνονται επισημάνσεις στους εγγραφόμενους ότι τα νέα σας βίντεο είναι διαθέσιμα για να τα δουν.

12 tips για να χρησιμοποιήσετε το youtube για να προωθήσετε την εταιρεία σας

 1. Αντιγράψτε ότι ''δουλεύει''. Βρείτε βίντεο με υψηλά views, ratings και πολλά σχόλια ή εγγεγραμμένους. Τι είναι αυτό που κάνουν σωστά;
 2. Βάλτε παντού λέξεις κλειδιά. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τους ανθρώπους να βρουν τα βίντεο σας είναι το να συμπεριλάβετε σε αυτά λέξεις κλειδιά. 
 3. ''Κλέψτε'' λέξεις κλειδιά από δημοφιλή βίντεο. Ψάξτε και βρείτε τα πιο δημοφιλή βίντεο στο κλάδο που σας ενδιαφέρει και αντιγράψτε τα tags που έχουν βάλει. Αυτό θα αυξήσει τα likes στο βίντεο σας και θα το δείχνει στις ‘’προτάσεις’’ του άλλου βίντεο.
 4. Πριν ανεβάσετε τα βίντεο στο κανάλι, προσαρμόστε το κανάλι σας ώστε να φαίνεται ευπαρουσίαστο. 
 5. Προσθέστε το URL του site σας ξεκινώντας με http:// στην αρχή της περιγραφής του βίντεο, ώστε να μπορούν οι χρήστες να κλικάρουν στο link και να μπουν στο site.
 6. Χρησιμοποιήστε φράσεις για να ενεργοποιήσετε τους χρήστες να λάβουν δράση. Όπως: ‘’Ακολουθήστε μας στο Twitter’’, ‘’Βρείτε να μας στο Facebook’’, ‘’Εγγραφείτε στα βίντεο μας’’. 
 7. ‘’Ελαφριά Πώληση’’. Δεν πρέπει να ζητάτε να αγοράσουν κάποιοι το προιόν σας αφότου είδαν το βίντεο σας. Μερικοί δεν είναι έτοιμοι….

Προωθήστε τα βίντεο σας:

 • Εισάγετε τα βίντεο στο blog σας.
 • Στείλτε ως email σε φίλους και επαφές το link του youtube
 • Γράψτε ένα άρθρο για τα βίντεο και δημοσιεύστε το σε forums.
 • Φυσικά ποστάρετε τα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 • Ζητήστε από τους ανθρώπους να κοινοποιήσουν τα βίντεο. Όταν τα βάζετε σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης γράψτε π.χ ‘’Παρακαλώ μοιραστείτε το με τους φίλους σας’’. 

Παραδείγματα για λέξεις-κλειδιά: Marketing, Online Marketing, small business, social media, video, youtube

Instagram 

Πώς να χρησιμοποιήσεις το instagram για να προωθήσεις ένα brand

Από τη στιγμή που το Facebook απέκτησε το Instagram το 2012 για 1 δις, η δημοφιλής εφαρμογή για φωτογραφίες και βίντεο συνεχίζει να βλέπει τρομακτική αποδοχή από χρήστες παγκοσμίως. Υπάρχουν περίπου 150εκ ενεργοί χρήστες το μήνα. Πολλά από τα 500 top brands του Fortune έχουν αρχίσει να συννειδητοποιούν την αποτελεσματικότητα του Instagram όπως Nike, Starbucks, Red Bull.

Πως το χρησιμοποιούμε λοιπόν;

 1. Τόσο οι φωτο όσο και τα βίντεο είναι αποτελεσματικά με το δικό τους τρόπο. Οι φωτογραφίες λειτουργούν καλύτερα από τα βίντεο όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις όπως είναι τα likes και τα σχόλια αλλά αυτό συμβαίνει γιατί τα βίντεο του Instagram είναι σχετικά καινούργια. Το βίντεο δίνει την ευκαιρία στη σελίδα να είναι πιο οπτικό, προσωπικό και ελκυστικό. Οι εταιρείες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τα βίντεο έχουν πλεονέκτημα.
 2. Καλύτερη ώρα για να δημοσιεύεις υλικό. Αυτό που κάνει το Instagram τόσο καταπληκτικό είναι ότι οποιαδήποτε ώρα είναι καλή για δημοσιεύσεις. Αντίθετα με το Facebook, τις δημοσιεύσεις σου θα τις δουν σχεδόν όλοι αφού δεν υπάρχει κάποιος αλιγόριθμος που να κατευθύνει ποια post θα είναι στην αρχική. Το Instagram, είναι μια πλατφόρμα βασισμένη στα κινητά άρα οι χρήστες μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν τις νέες και παλιές δημοσιεύσεις. Για περισσότερη προσοχή, κάντε τις δημοσιεύσεις σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλα αυτά όμως, καλύτερα να συνδεθείτε στο Facebook για να να βρείτε και να σας βρουν περισσότεροι χρήστες.
 3. Χρησιμοποιήστε hashtags για ανακάλυψη. Υπάρχει μια σύνδεση με τα hashtags και την επιτυχία του περιεχομένου. Τα Ηashtags είναι ένα καταπληκτικό μέσο ανεύρεσης για αυτό και συνιστάται να το χρησιμοποιείτε σε κάθε post σας.Πρέπει να είναι σημαντικά και δημοφιλή.
 4. Ταγκάρισμα άλλων εταιρειών ή ανθρώπων στα posts. Το Instagram επιτρέπει το ταγκάρισμα άλλων , σχετικών με τη δουλειά . Πρέπει να αξιοποιηθεί.
 5. Ακολουθήστε άλλους και κάνε like στις φωτογραφίες και posts τους.
 6. Η πρόσφατη προσθήκη εφαρμογής βίντεο στο Instagram έκανε την αντίστοιχη εφαρμογή του Twitter (vines) να βρει ανταγωνιστή. Είναι πιο αξιόλογα, διάρκειας 15 δευτ., με προσθήκη φίλτρων και καλύτερες ρυθμίσεις σε σχέση με το 6,5 δευτερολέπτων βίντεο του Τwitter.
 7. Για να δημιουργήσετε στρατηγικές σχέσεις στο Ιnstagram, βρείτε τα brands και τους ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνετε πράγματα και ακολουθήστε τους.
 8. Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες και φίλτρα που σχετίζονται με την εταιρεία και τους πελάτες και λένε την ιστορία της εταιρείας σας.
 9. Για να πετύχετε στο Ιnstagram,πρέπει να προσπεράσετε την ιδέα του να ‘’πουλάτε’’. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μοιραστείτε μια άλλη οπτική του κόσμου, να καλλιεργήσετε μια μοναδική οπτική αίσθηση, να απαθανατίσετε στιγμές και πράγματα που είναι ενδιαφέροντα για τον πυρήνα της εταιρείας και τους πελάτες.
 10. Το Ιnstagram δημιουργεί δίκτυα ανάμεσα στους ανθρώπους με τη βοήθεια των φωτογραφιών. Για να γίνετε μέλος ενός τέτοιου δικτύου πρέπει να κάνετε like και σχόλια, να ακολουθήσετε τους χρήστες που έχετε και σε άλλες πλατφόρμες και να συμπεριλάβετε τις λέξεις κλειδιά που έχετε και σε άλλα δίκτυα.
 11. Ο συνδυασμός Ιnstagram και Facebook δίνει φοβερές δυνατότητες προώθησης. Οι χρήστες δημοσιεύουν στο Ιnstagram και αυτά τα ίδια τα βάζουν και στο Facebook. Με το τρόπο αυτό επωφελούμαστε από το Ιnstagram χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε τίποτα!
 12. Για πληροφορίες σχετικά με την αποδοτικότητα του λογαριασμού σας στο Instagram υπάρχουν τα BlitzMetrics & Curalate( τα ανάλογα Google Analytics)
 13. Βάλτε βίντεο με κορυφαίες στιγμές της εταιρείας.
 14. Για να βρείτε νέες εταιρείες να ακολουθήσετε το Statigram βοηθά σημαντικά.

Τwitter 

Οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν το Τwitter σαν μέσο προώθησης τους.

 • Φτιάξτε το προφίλ σας ώστε να φαίνεται επαγγελματικό. Από το όνομα του χρήστη μέχρι τις δημοσιεύσεις, όλα πρέπει να δείχνουν και να είναι επαγγελματικά. Το προφίλ πρέπει να είναι ευδιάκριτο και συμπληρωμένο με επαρκείς πληροφορίες.
 • Κοινωποιήστε το προφίλ σας και ξεκινήστε να ακολουθείτε χρήστες. Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να κοινωποιήσετε την παρουσία σας στο Τwitter και σε άλλες κοινωνικές πλατφόρμες. Φυσικά πρέπει να είναι το ίδιο σε κάθε πλατφόρμα για να αναγνωρίζεται εύκολα και να δημιουργεί εμπιστοσύνη στουε χρήστες. Αυτός που ενδιαφέρεται για το προφίλ σας πρέπει να του είναι εύκολο να το βρει. Αν δεν μπορούν εύκολα να το βρουν δεν θα ξέρουν καν ότι υπάρχει. Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση στο Τwitter για να ανακαλύψετε λειτουργίες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τα θέματα που σας αρέσουν και είναι σχετικά με την εταιρεία . Τότε αρχίστε να αλληλεπιδράτε με άτομα και άλλες εταιρείες που έχετε κοινά. Ο στόχος είναι να συνδεθείτε με άτομα που έχετε τα ίδια κοινά και που είναι πιο πιθανό να κοινωποιήσουν αυτά που δημοσιεύετε.
 • Να δημοσιεύετε σπουδαίο και κοινοποιήσιμο περιεχόμενο. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες να σας ακολουθήσουν χρήστες πρέπει να δημοσιεύετε περιεχόμενο που είναι ενδιαφέρον, μοναδικό και που αξίζει να αναπαραχθεί. Να δημοσιεύετε περιεχόμενα από μεγάλους εμπνευστές τόσο συχνά όσο και τα δικά σας posts. Μην περνάτε όλο σας το χρόνο με το να δημοσιεύετε μόνο αυτά που αφορούν την εταιρεία σας. Οι άνθρωποι θα είναι πιο πιθανόν να σας προσέξουν αν συμπεριλάβετε περιεχόμενο και σκέψεις και όχι μόνο περιεχόμενα από την εταιρεία σας.
 • Η εμπειρεία σας στο Τwitter καθορίζεται από ποιους ακολουθείτε όχι ποιοι σας ακολουθούν. Για το λόγο αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που ακολουθείτε. Διαλέξτε ανάμεσα σε: πελάτες , συνεργάτες, συναδέλφους/ανταγωνιστές, εταιρείες του χώρου σας, εταιρείες της γειτονιάς σας, εταιρείες που τις έχουν άνθρωποι που γνωρίζετε.
 • Στους ανθρώπους αρέσουν οι φωτογραφίες, για αυτό μην χάσετε την ευκαιρία να δημοσιεύσετε.
 • Η υπηρεσία Vine σας βοηθά να τραβάτε τα δικά σας βίντεο όπου και αν είστε και να τα δημοσιεύετε απευθείας στη σελίδα σας.
 • Παρόλο που είναι διεθνής πλατφόρμα και βοηθά να συνδεθείτε με ανθρώπους από όλο το κόσμο, το σημαντικό για μια εταιρεία είναι οι χρήστες της χώρας σας, της πόλης σας. Για να τους βρεις Advanced Search Places. Χρησιμοποιήστε αυτό για να βρείτε πιθανούς πελάτες.

Facebook 

Το Facebook είναι από τους πιο σημαντικούς και διαδεδομένους τρόπους να αναπτύξετε την επιχείρησή σας. Φέρνει την ταυτότητα της εταιρείας και τα αγαθά της κοντά σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Για να μπορέσει όμως μια εταιρεία να αναδειχτεί μέσω του Facebook, χρειάζεται να ακολουθήσει κάποια αρχικά βασικά βήματα.

 • Χρησιμοποιήστε όλα τα networks που έχετε στη διάθεσή σας. Αν κάποιος είναι ήδη στη λίστα των email σας τότε το πιο πιθανόν είναι να θέλουν να συνδεθούν μαζί σας και στο Facebook. Στείλτε ένα email σε όσους έχετε στη λίστα των επαφών σας και προσκαλέστε τους να πατήσουν Like στη σελίδα στο Facebook.
 • Βοηθήστε τους πελάτες να σας βρούν. Δημιουργήστε ένα Facebook Page Badge στο site ή στο blog . Το Facebook Page Badge είναι ένα εικονίδιο που μπορεί κάποιος να δημιουργήσει και το οποίο συνδέει ανθρώπους-χρήστες από το site στην σελίδα σας στο Facebook. Για να το δημιουργήσετε, συνδεθείτε στο προφίλ σας και γράψτε σαν URL: http://www.facebook.com/badges/page.php
 • Μοιραστείτε την σελίδα σας με συγγενείς και φίλους. Το Μάρτιο του 2013 οι ενεργοί χρήστες της πλατφόρμας αυτής υπολογίζονταν στα 1,11 δις. Αυτό σημαίνει πως το Facebook μπορεί με το καλύτερο τρόπο να σας βοηθήσει να βρείτε πιθανούς πελάτες. Και όλο αυτό θα γίνει σιγά-σιγά μέσα από φίλους και συγγενείς και μετά και σε άλλους. Μάλιστα θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν και οι πιο θερμοί υποστηρικτές της σελίδας, γράφοντας εξαιρετικά σχόλια και μοιράζοντας τα νέα της σελίδας.
 • Συμπεριλάβετε τη σελίδα σας και στα εκτυπωμένα έγγραφά σας. Λέγοντας αυτό , εννοούμε να αναπτύξετε τη σελίδα σας με το να την συμπεριλάβεις σε διάφορα έντυπα όπως είναι οι εταιρικές κάρτες κτλ. Όπου μπορούν να τα βλέπουν. 
 • Spread the word: Μιλήστε για τη σελίδα της εταιρείας σας σε πελάτες, προμηθευτές, υπαλλήλους. Ενημερώστε τους για την υπάρξή της και προσκαλέστε τους να γίνουν φίλοι!- Η δύναμη των hashtags είναι εμφανής και εδώ. Με το να βάλουμε αυτό το σήμα # μπροστά από μια λέξη, αυτόματα την ενεργοποιούμε σαν link το οποίο και πατάμε για να μεταφερθούμε σε άλλα post που έχουν ακριβώς το ίδιο hashtag. Όπως και στο Instagram έτσι και στο Facebook, μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν εμάς να βρούμε ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα αλλά να βοηθήσουν και τους άλλους να βρουν εμάς! Η αναζήτηση αυτών που μας ενδιαφέρουν γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.
 • Το κομμάτι της περιγραφής δεν πρέπει να μείνει ποτέ άδειο. Οφείλουμε να το συμπληρώνουμε με όσες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικές με την εταιρεία γίνεται για να δίνουν την ευκαιρία στους χρήστες να ενημερώνονται σωστά και επαρκώς αλλά και για να μπορούν εύκολα να σας βρουν. Ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενεργό link που παραπέμπει στο website σας.
 • Η διαδραστικότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία μιας σελίδας. Οι άνθρωποι θέλουν να επικοινωνούν, να ενημερώνονται, να ξέρουν πως ανα πάσα στιγμή θα λυθεί κάθε απορία τους. Όσο πιο κοντά νιώθουν σε μια εταιρεία τόσο πιο εύκολα θα την επιλέξουν! Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να είναι μια σελίδα πολύ επίσημη και εντελώς επαγγελματική γιατί κατί τέτοιο θα τους αποτραβήξει από εκείνη!
 • Φυσικά υπάρχει και η λύση της πληρωμής του promotion . Παρόλα αυτά όμως το promotion μιας σελίδας μπορεί με λίγη παραπάνω δουλειά και χωρίς κανένα απολύτως κόστος να λειτουργήσει αποτελεσματικά!

Σημείωση:

Τα παραπάνω αποτελούν μερικές συμβουλές για να γίνει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιο εύκολη και αποτελεσματική με σκοπό το κέρδος της εταιρείας. Η επιλογή και συζήτηση των τεσσάρων αυτών πλατφόρμων κρίθηκαν με γνώμονα τα διεθνή και ελληνικά δεδομένα.